Kiezen voor het Zorgsaam Zorgcollectief
Ik ben al verzekerd bij VGZ, Zilveren Kruis, of Menzis; wat nu?
Als u op dit moment al verzekerd bent bij VGZ, Zilveren Kruis of Menzis dan kunt u gemakkelijk instappen in de collectiviteit via Zorgsaam. Om dit te regelen, vult u het contactformulier in. Wij bekijken dan samen met de verzekeraar of u wellicht al korting op uw polis krijgt, via bijvoorbeeld uw werkgever of een andere organisatie. Daarna bekijken wij waar u het voordeligst mee uit bent. Zo krijgt u het beste advies voor uw situatie en maken wij dit voor elkaar.
Ik krijg al (een andere collectieve) korting op mijn zorgverzekering. Wat nu?
Als u zich aansluit bij het Zorgsaam Zorgcollectief, dan krijgt u korting op uw zorgverzekeringspremie, maar ook aanvullende extra’s. Als u elders collectief bent verzekerd, is het tóch verstandig om te controleren of u daadwerkelijk korting krijgt, en hoeveel voordeel u dit oplevert. De collectieve kortingen kunnen per zorgverzekeraar en per collectiviteit verschillen.
Ik ben geen lid van Kruisvereniging Zorgsaam, wat nu?
Geen nood, aanmelden is zo gepiept. Op de website van Kruisvereniging Zorgsaam vult u het aanmeldformulier in. Wanneer u de bevestiging heeft ontvangen, stapt u alsnog gemakkelijk in het Zorgsaam Zorgcollectief. Uw lidmaatschapsgeld is met de korting op uw zorgverzekering meteen terugverdiend.
Wat zijn de meest voorkomende redenen om over te stappen naar het Zorgcollectief?
Uw huidige zorgverzekering kan prima op orde zijn. Maar dit is niet altijd het beste voor uw specifieke situatie. Beantwoordt voor uzelf eens de volgende vragen:

   • Wat zijn voor u de voor- en nadelen van uw huidige zorgverzekering?
   • Hoe bevalt uw huidige zorgverzekering?
   • Past het gekozen pakket nog wel bij uw situatie?
   • Geeft uw zorgverzekeraar goed advies en duidelijke antwoorden?
   • Worden declaraties snel en zorgvuldig afgehandeld?
   • Weet u zeker dat u niet te veel betaalt of kunt u toch fors besparen op de verzekeringspremie?
Wat moet ik doen om over te stappen naar het Zorgsaam Zorgcollectief?
Allereerst is het van belang dat u een verzekeraar en een pakket kiest die bij u passen. Op de pagina ‘Ons aanbod’ is helder op een rij gezet wat de voordelen voor u zijn per verzekeraar en hoeveel u bespaart. Heeft u een keuze gemaakt? Klik dan op de knop voor het maken van een premieberekening. U wordt doorgestuurd naar de website van de zorgverzekeraar. Hierbij wordt onze collectiviteitskorting automatisch berekend. Vul alle gegevens in en verstuur uw aanvraag. U ontvangt binnen enkele dagen een polis van uw nieuwe zorgverzekeraar. Als u voor 31 december 2018 inschrijft zegt de nieuwe zorgverzekeraar uw oude zorgverzekering voor u op. Gemakkelijk en snel geregeld!
Hoe maak ik een goede keuze?
Of u nu uiteindelijk wel of niet overstapt naar het Kruiswerk Zorgcollectief, het loont om uw zorgverzekering jaarlijks goed te bekijken. De juiste keuze maakt u door eerst prioriteiten te stellen. Sta stil bij uw wensen en eventueel die van uw partner en gezinsleden:

 1. Wat vindt u belangrijk: de hoogte van de premie? Of ook de vergoedingen van de zorgkosten, de bereikbaarheid en extra dienstverlening? Zorg dat u een duidelijk overzicht heeft van wat u wilt verzekeren.
 1. Kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het wettelijk eigen risico?

Een hoog eigen risico betekent een lagere premie. Als u het geld voor uw eigen risico apart zet komt u niet in de problemen. U kunt de kosten dan zelf betalen.

 1. Kiezen voor een lage premie?

Vaak bieden zorgverzekeraars een lage premie aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar soms is het uiteindelijk duurder, bijvoorbeeld omdat u een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Er zitten namelijk wel voorwaarden aan. Bedenk dus goed waar u voor kiest:

 • Premie betalen voor het gehele kalender jaar?

Door de premie in één keer te betalen, bespaart u bij de meeste verzekeraars 3 procent per jaar. Als u maandelijks een bedrag opzijzet, kunt u het volgende jaar het bedrag weer in één keer betalen.

 1. Ik gebruik medicijnen. Krijg ik dezelfde vergoeding als ik overstap?

Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor uw medicijn. Het kan ook zijn dat uw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt. De vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor het verplichte eigen risico. Op deze website leest u meer over vergoeding van medicijnen: https://www.medicijnkosten.nl.

Hoe kies ik het juiste aanvullende pakket?
Denk goed na over de zorg waarvoor u een aanvullende verzekering nodig heeft. Stelt u zichzelf daarbij de volgende vragen:

• Alternatieve geneeswijzen
Gaat u weleens naar een alternatief arts zoals een homeopaat, acupuncturist of chiropractor? Of denkt u hier het komende jaar naartoe te gaan?

• Fysiotherapie
Heeft u fysiotherapie nodig? Denkt u, dat u het komende jaar naar de fysiotherapeut zult gaan?

• Tandarts
Gaat u regelmatig naar de tandarts?
– Gaat u elk (half) jaar voor controle?
– Laat u tandsteen verwijderen, een foto maken en soms een gaatje vullen?

Een tandartsverzekering vergoedt vaak een bepaald bedrag. Reken de premie per maand om naar een bedrag per jaar. Verwacht u dat de tandartskosten lager zijn dan dit bedrag? Dan is het goedkoper als u zelf de tandarts betaalt.

• Orthodontie
Verwacht u dat uw kind of uzelf een beugel nodig heeft? Is een van uw gezinsleden onder behandeling van een orthodontist?
De kosten voor orthodontie zijn hoog. Bedenk daarom of u in 2019 of daaropvolgende jaren een beugel nodig heeft. Houd er rekening mee dat er bij het overstappen vaak een wachttijd is van een jaar. Dit betekent dat u eerst voor geheel 2019 een tandartsverzekering moet afsluiten, en dat u voor beugels pas in 2020 een vergoeding ontvangt. Stapt u over en heeft u bij de oude verzekeraar een vergelijkbaar tandpakket, dan zal de nieuwe zorgverzekeraar geen wachttijd toepassen.

Ik weet niet zo goed wat het beste bij mij past
Wij helpen u graag bij het maken van een keuze. Daarom organiseren wij meerdere informatiebijeenkomsten. Hierbij wordt de belangrijkste informatie op een heldere manier uitgelegd. Wilt u liever een persoonlijk gesprek met onze zorgverzekeringsexpert? Dat kan! Op de dagen van de informatiebijeenkomsten houdt de expert een spreekuur waarvoor u zich kunt inschrijven. Het precieze tijdstip van de afspraak wordt u per e-mail of telefonisch bevestigd. Schrijf u in voor één van de informatiebijeenkomsten.
Algemene vragen over de zorgverzekering
Wat wordt er allemaal gedekt in de basisverzekering?
  • 94% van alle zorg wordt gedekt door de basisverzekering. Dit komt vooral omdat de huisarts, het ziekenhuis en de medicijnen onder de basisverzekering vallen. Handig om te weten: niet de zorgverzekeraars bepalen wat er door de basisverzekering gedekt wordt, maar de overheid. De volgende zorgkosten vallen onder de basisverzekering:

 • Huisartsenzorg
 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
 • Spoedeisende zorg in het buitenland
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
 • Hulpmiddelen
 • Pruiken
 • Geneeskundige Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
 • Zittend ziekenvervoer samenhangend met een behandeling
 • Gecombineerde Leefstijl Interventie bij ernstig overgewicht

Dit wil overigens niet zeggen dat alles wat hierboven genoemd staat voor 100% vergoed wordt. Voor sommige medicijnen moet een eigen bijdrage worden betaald of ze worden helemaal niet door de zorgverzekeraar vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagzuurremmers (tenzij chronisch) en anticonceptie. Hiervoor zijn vaak wel aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Wordt psychologische hulp vergoed vanuit de basisverzekering?
Wat niet wordt vergoed, is: GGZ voor kinderen tot 18 jaar (hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente), relatietherapie, intelligentieonderzoek, dyslexiebehandeling, schoolpsychologische zorg, begeleiding van niet-geneeskundige aard, arbeidsproblematiek (burn out) en orthopedagogische zorg.
Worden medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering?
Zorgverzekeraars vergoeden alleen geneesmiddelen op recept van een arts. Ook moeten de medicijnen in het GVS zijn opgenomen. Dure medicijnen (waar goedkopere alternatieven voor bestaan) en alternatieve geneesmiddelen worden daardoor niet vergoed. Ook hier zijn vaak aanvullende verzekeringen voor af te sluiten.
Kan ik altijd naar het ziekenhuis van mijn eigen keuze?
Spoedeisende hulp wordt door elke zorgverzekeraar vergoed. Planbare behandelingen in ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld knie- en heupoperaties, worden niet altijd vergoed of maar gedeeltelijk vergoed.  Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen over behandelingen die zij mogen uitvoeren en tegen welk tarief. Als er bij uw ziekenhuis geen overeenkomst voor een bepaalde behandeling afgesloten kan worden, dan loopt u de kans naar een ander ziekenhuis te worden verwezen voor uw behandeling. Tenminste, als u de behandeling door de zorgverzekeraar vergoed wil hebben. Zorgverzekeraars zijn verplicht om u te informeren over de ziekenhuizen en andere zorgverleners waarmee zij een contract hebben afgesloten. Bij de meeste verzekeraars vindt u deze informatie gemakkelijk op de website of kunt u telefonisch met een zorgadviseur bespreken welke zorg u nodig heeft of nodig denkt te hebben. Ook kan de zorgadviseur voor u bemiddelen om wachttijden voor behandelingen te verkorten.
Krijg ik medische kosten vergoed als mij iets overkomt in het buitenland?
Niet alle zorgkosten die u in het buitenland maakt, worden automatisch vanuit uw Nederlandse basisverzekering voor 100 procent vergoed. Ook niet voor spoedeisende zorg en ook niet overal in Europa. Dit wordt vaak onderschat, waardoor u te maken kunt krijgen met onverwacht hoge eigen (bij)betalingen. Daarom is het raadzaam om voor vertrek naar het buitenland bij uw zorgverzekeraar te informeren welke medische kosten vergoed worden in het land van uw bestemming, zeker als u voor langere tijd op reis gaat. Om te voorkomen dat u geen vergoeding krijgt voor kosten van medische behandelingen in buitenland, kunt u zich aanvullend verzekeren en een reisverzekering afsluiten.

Als u speciaal naar een ander land gaat om daar een specifieke behandeling of ingreep te ondergaan, en u wilt dat de kosten hiervan vergoed worden, overleg dan altijd vóóraf met uw zorgverzekeraar.

Kan ik altijd overstappen naar de zorgverzekeraar van mijn eigen keuze?
Een verzekeraar mag u niet weigeren voor het basispakket. Dat is namelijk wettelijk geregeld. Verzekeraars mogen ook geen hogere premies vragen aan ouderen of chronisch zieken. Het basispakket dekt alle medisch noodzakelijke kosten. Voor aanvullende verzekeringen mag een verzekeraar u wel weigeren. Soms moet u voor acceptatie van uw aanvraag een medische verklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze u kunnen accepteren. Houdt er rekening mee dat er bij het afsluiten van een aanvullende verzekering met ruime vergoedingen vaak een wachttijd van een jaar geldt. Dit betekent dat u voor sommige behandelingen eerst het hele jaar 2019 een aanvullende (tandarts)verzekering moet afsluiten en pas in 2020 voor vergoedingen in aanmerking komt; de behandeling moet dan ook pas in 2020 worden uitgevoerd. Stapt u over en heeft u bij de oude verzekeraar een vergelijkbaar aanvullend (tand)pakket, dan zal de nieuwe zorgverzekeraar geen wachttijd toepassen. Vraag de nieuwe aanvullende verzekering daarom vóór 1 januari aan. U weet dan op tijd of u goed verzekerd bent in 2019 en daaropvolgende jaren.
Hoe zit het met het eigen risico in 2019?
Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (zorg in het basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

Het eigen risico voor 2019 is 385 euro en is van toepassing voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Dat betekent dat je de eerste 385 euro die je aan zorg maakt niet vergoed krijgt. Pas als je die 385 euro hebt bereikt gaat de zorgverzekeraar vergoeden. Het is mogelijk dat de zorgverzekeraar de rekening voor het eigen risico pas enkele maanden nadat kosten voor zorg zijn gemaakt verstuurt. Houd hier dus rekening mee. Voor kinderen onder de 18 geldt dit eigen risico niet.

Wat is een vrijwillig eigen risico?
Naast het wettelijk verplichte eigen risico, kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit is een manier om de premie van de basisverzekering te verlagen: hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe lager de premie. Maar: u krijgt dan ook pas na een hoger drempelbedrag de zorgkosten vergoed. Dit is dus voornamelijk interessant als u geen of nauwelijks zorgkosten denkt te gaan maken. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Als u kiest voor een eigen risico van 500 euro betaalt u dus het minst voor uw zorgverzekering, maar de zorgverzekeraar zal pas gaan uitkeren als de zorgkosten dat jaar boven € 885,- euro uitkomen (€ 500,- vrijwillig eigen risico plus € 385,- wettelijk verplicht eigen risico).

Let dus goed op:
Met een hoog eigen risico heeft u een veel lagere zorgpremie. Maar kijk uit. Het kan zijn dat u ineens veel meer geld voor zorg moet betalen. Het eigen risico is dan ook vaak een oorzaak van betalingsproblemen. Het is verstandig om bij een vrijwillig eigen risico het bedrag van de premiekorting opzij te zetten op een aparte rekening, zodat u bij onverwachte medische kosten niet in betalingsproblemen komt.

Vrijwillig eigen risico
De zorgverzekeraar kan een vrijwillig eigen risico aanbieden, in ruil voor een lagere premie voor de basisverzekering. Het vrijwillige eigen risico kan € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 per jaar zijn. De zorgverzekeraar geeft dan dus korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Dit vrijwillig eigen risico komt bovenop het verplicht eigen risico van € 385.

Als iets niet onder het verplicht eigen risico valt, dan valt het ook niet onder het vrijwillig eigen risico.

Sommige zorgkosten vallen niet onder het eigen risico:

 • De huisarts
 • Tandheelkundige zorg voor kinderen uit de basisverzekering
 • Tandheelkundige zorg via aanvullende verzekering
 • Verloskundige hulp
 • Kraamzorg
 • Griepprik voor risicogroepen
 • Artikelen in bruikleen (bijvoorbeeld krukken)
 • Bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
 • Vergoedingen uit een aanvullend pakket

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage. Als er een eigen bijdrage geldt, dan moet de verzekerde deze bijdrage eerst betalen, voordat het eigen risico moet worden betaald. 

Voorbeeld eigen bijdrage
De verzekerde kan bij zijn zorgverzekeraar informeren of er voor een medicijn een eigen bijdrage geldt. En of er goedkopere vergelijkbare medicijnen zijn.
Medicijnen met dezelfde werkzame stof worden in groepen ingedeeld als zij onderling vervangbaar zijn. Per groep medicijnen geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan betaalt de verzekerde een eigen bijdrage.

Vanaf 2019 is hier een maximum aan gesteld. U betaalt niet meer dan 250 euro aan de eigen bijdrage.

 

Wie moet een zorgverzekering afsluiten?
Iedereen vanaf 18 jaar moet een eigen zorgverzekering afsluiten: minimaal een basisverzekering, en als u wilt kunt u zich aanvullend verzekeren (bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie).
18 jaar geworden? Sluit de zorgverzekering af vanaf de eerste dag van de maand na je verjaardag.
Als je bijvoorbeeld op 5 maart 18 jaar wordt, moet jij je per 1 april zelf verzekeren. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om je huidige zorgverzekering stop te zetten. Je kunt dan overstappen naar een andere verzekering. De ervaring leert echter dat verzekeraars hier verschillend mee omgaan. Wij adviseren je daarom eerst contact op te nemen met je verzekeraar voordat je overstapt.
Zijn er verschillen in de zorgpremie voor kinderen en ouderen?
Voor kinderen tot 18 jaar is de basisverzekering gratis. Bij sommige zorgverzekeraars mogen kinderen onder de 18 jaar ook gratis deelnemen aan aanvullende verzekeringen van de ouders. U moet uw kind wél als verzekerde aanmelden voordat hij of zij vier maanden oud is.

Voor wie 65 jaar wordt, verandert er in principe niet veel. De premie voor de basisverzekering maakt geen onderscheid in leeftijd. Wel kan het zijn dat bij aanvullende verzekeringen de premies hoger worden, omdat het risico op gezondheidskosten toeneemt. Of er wel of geen leeftijdsafhankelijke kosten worden gehanteerd voor een aanvullende verzekering, verschilt per verzekeraar.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?
Als uw bruto jaarinkomen lager dan een bepaald (wettelijk vastgesteld) maximum is, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de kosten van de basisverzekering. U kunt de zorgtoeslag zelf aanvragen, via mijn.toeslagen.nl.

Wilt u hulp bij uw toeslagaanvraag?
Via Kruisvereniging Zorgsaam schakelt u gemakkelijk een betrouwbare en voordelige hulp in bij het aanvragen van zorgtoeslag.

E-mails
Waarom krijg ik e-mails van het Zorgsaam Zorgcollectief?
Onze e-mails over het Zorgsaam Zorgcollectief worden verstuurd naar alle leden van de digitale nieuwsbrief van Zorgsaam. Het Zorgcollectief is namelijk speciaal voor onze leden in het leven geroepen. Als u de e-mails van het Zorgsaam Zorgcollectief niet wilt ontvangen, dan schrijft u zich gemakkelijk uit via de knop ‘Unsubscribe’ onderaan de e-mail.
Andere vragen
Heeft u niet het antwoord gevonden dat u zocht?

Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden! Stuur een e-mail naar info@zorgsaamzorgcollectief.nl of bel ons op 088 17 17 310 (ma. t/m vr. 09:00- 17:00 uur). Of vul het algemene contactformulier in. Wij nemen dan contact met u op.

Contact:

Telefoonnummer: 088 17 17 390
(ma. t/m vr. 09:00 – 13:00 uur)

info@zorgsaamzorgcollectief.nl

't Brewinc, IJsselkade 17
7001 AN Doetinchem

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u altijd gebruik maken van het contactformulier.

Nieuwsbrief ontvangen?